2. 6. 2024   |   svátek má Jarmil
 

Dalmátské čufty

Název Množství a jednotka
vepřové maso mleté 600 g
housky 2 ks
vejce 1 ks
hladká mouka 3 lžíce
pepř
Zobrazit všechny ingredience

Omáčka na čufty

Název Množství a jednotka
cibule 1 ks
rajčatový protlak bez konzervantů 150 g
mletá paprika 2 lžičky
bobkový list 1 ks
nové koření 3 kuličky
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: chorvatská
Příprava: 30 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Housky nalámeme a v hrníčku namočíme do vody. V míse smícháme mleté maso s vejcem, solí, pepřem, kmínem, promícháme, přidáme vymačkané housky a mouku a dobře prohněteme, nejlépe rukou. Necháme chvíli odležet a navlhčenýma rukama tvarujeme kuličky nebo šištičky, které ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji dozlatova. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou, osmahneme, přidáme mletou papriku, rajčatový protlak a podlijeme studenou vodou. Rozšleháme a povaříme. Omáčku osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a plátky citrónu (oloupat, kvůli chemickým postřikům, případně dobře omýt) a vaříme asi dvacet minut. Zakysanoou smetanu zředíme troškou mléka, rozmícháme dohladka a přidáme do omáčky. Dochutíme solí a cukrem. Přidáme oloupaná, na kostky nakrájená rajčata, papriku a na jemno nakrájenou sladkokyselou okurku, podusíme ještě asi pět minut, do omáčky přidáme čufty a prohřejeme. Podáváme s brambory nebo rýží.


 


RECEPTY

Smažený kapr

Postup: Kapra naporcujeme na řízky, osolíme, potřeme utřeným česnekem a necháme alespoň... zobrazit recept

RECEPTY

Koprová omáčka

Postup: Na másle připravíme světlou jíšku, zředíme ji vychladlým vývarem, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové pusinky s čokoládou

Postup: Čokoládu najemno nastrouháme nebo rozmixujeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh.... zobrazit recept

RECEPTY

Pavliny ořechové řezy

Postup: Ze všech přísad zpracujeme na vále těsto, čtvrtinu těsta odebereme a dáme do... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodovo - citronový cheesecake

Postup: Polohrubou mouku, vločky, 1/3 prášku do pečiva, zarovnanou lžičku jedlé sody a... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Na Harcovně

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...